Маскарадното шествие бе зрелищно  Традиционните кукерски игри събраха стотици в

...
Маскарадното шествие бе зрелищно  Традиционните кукерски игри събраха стотици в
Коментари Харесай

Кукерските игри в Камено бяха по-атрактивни отвсякога

Маскарадното шествие бе зрелищно 

Традиционните кукерски игри събраха стотици в центъра на довечера. Маскарадното шествие бе зрелищно и по-атрактивно отвсякога и приключи на площада пред постройката на Общината, където бе разпален огромен огън.

В слънчевата неделя участниците съблюдаваха традициите, излъчени от век на век, като преди този момент прогониха злите сили от локалните домове, благославяха и изиграха своите танци, с които гониха злите духове и приветстваха благоденствието на приближаващата пролет.

И тази година кукерската група бе формирана от доста колоритни и разнообразни облици, които имаха за цел да прогонят злото, да сплотят хората и да дадат път на положителното. Впечатляващите костюми и съвсем двуметрови маски, хлопки, звънци са ръчно направени, а към тях се прибавят десетки хлопки и звънци.

Най-малките участници бяха 3-годишният Мариян и 5-годишната Николая, а най-възрастният 56-годишният Владимир Гочев. " Кукерството в Камено е традиция, която се предава от татко на наследник. Почти във всеки дом могат да се намерят архивни фрагменти с кукери още от предишния век.

Приемствеността сред млади и остарели при кукерите от Камено е добре изразена и те предават, както традициите, по този начин и костюмите си, които създават сами. Истинската подготовка стартира още през летните месеци с шиенето на части от костюмите, гуглите и като цяло приготовлението е доста забавно и занимателно ", акцентира Наско Статев - ръководител на Сдружение с нестопанска цел " Каменовски обичаи ".

На зрелищния маскарад участваха националният представител Галя Василева, кметът на община Камено Жельо Вардунски, ръководителят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, общински съветници, жители и голям брой посетители на града

„ На входа на Общината имаме фотоси от 60-те и 70-те години на този кукерски празник. Той ни е оставен от нашите прародители и ние сме длъжни да го продължим. Радвам се, че се приема с огромен възторг от младите. Дори моята внучка също изяви предпочитание и я виждам като бъдеща кукерка. За каменовци това е една страхотна традиция, която тачим доста “, сподели кметът.

Той разкри, че участниците в маскарадното шествие цяла година си подготвяли костюмите, които не коствали по никакъв начин малко. В основата е Сдружение с нестопанска цел „ Каменовски обичаи “, които съхраняват духа на българщината. Те вземат участие в доста фестивали и празници на общината.

„ Това е моята цел, тъй като Камено не се развива единствено със строителство и планове, а и с сходни културни планове. Искам да вършим сходни празници, тъй като те сплотяват хората “, добави Вардунски.

„ За мен е значимо злото да е изгонено надалеч от Камено и да има доста здраве за локалните хора ”, приключи кметът на Камено.
 Кметът Жельо Вардунски и депутатът от ГЕРБ Галя Василева   Част от участниците в игрити за обичайна фотография пред постройката на Общината 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР